Terrierrasen

De flesta terrier hundarna är oftast små, aktiva och orädda hundar men rasen kan variera i storlek från allt mellan 1 KG till 30 KG. Den här stora variationen av hundar gör att dem idag finns möjliga för många användningsområden. Jakt samt vallning var dem första anledningarna till varför rasen avlades fram, men idag är utbudet stort, och sist men inte minst är terriern en utmärkt sällskapshund för alla olika slags människor.

Många av terrierraserna blev först uppfödda i Storbritannien och Irland, där deras syfte först var att skrämma bort rävar, råttor och harar. En del rasar hjälpte även till människor med vallning. Ordet ”terra” kommer från det latinska ordet för jord vilket i denna befattningen passar bra för terrierrasens namn.

Behoven ändras så syftena ändrades

Olika områden mest i Storbritannien började använda rasen inom jakt, kampsport och underhållningssyfte som istället passade deras behov och rasen började avlas med stridshundar, jakthundar och andra terrier. När detta hände och när ögonen för hundutställning öppnades, så fanns det nu ett mycket bredare utbud av raser jämfört med de äldre syftena för uppfödningarna.

De olika raserna

Innan terrierraserna började avlas för att passa till hundutställningar så var raserna bara egentligen uppdelade i två – kort eller långbenta hundar. Idag är dem oftast kategoriserade av storlek eller användningsområde. Jakthundarna används fortfarande för att hitta eller spåra, och ofta även under jord. De raserna som tidigare användes i underhållningssyfte inom kampsport blev sedan separerade i egna raser som har egenskaper från både terriers och bulldogs.

Utseende

Eftersom det finns så många olika hundar inom terrierrasen så är utsträckningen för utseendet stort. Så det finns många olika hundar att välja mellan beroende på vad för slags hund man är ute efter och eftersom rasen är perfekt som sällskapshund så är det en utmärkt ras att kolla in om man söker en ny vän till familjen. Det kan finnas hundar som har lätta och små kroppsdelar med kort päls och en vikt på 3 kg. Sedan finns det dem större hundarna som är mer grövre som kan väga 30 kg eller mer! Eftersom det finns så stor variation så finns det många olika hundar perfekt för olika människor.

Terrier som en sällskapshund

Eftersom rasen har en väldigt energisk personlighet så passar dem utmärkt som sällskapshundar. De har ofta stort mod jämfört med sin storlek vilket ger dem en härlig personlighet. Terrierrasen är dock ibland rätt spontan, vilket gör det till en mer utmaning att föda upp en. Eftersom det finns så många olika slags hundar i terrierrasen så har även hundarna olika personligheter men de flesta har mycket energi, är självständiga och lite ettriga. Eftersom hundarna har en del krävande egenskaper så kan det ibland inte vara det bästa valet som en första hund, om man inte är tålmodig och är van att hantera hundar. Men dem är mycket sociala hundar som är intelligenta och älskar att umgås med människor.