Hygien och föda

Hundens hud har ett naturligt fettlager som skyddar mot både värme och kyla så man ska inte bada sin hund för ofta. Långhåriga hundar behöver badas oftare för att pälsen ska hållas fin. Hundar med kort hår räcker 1-2 gånger per år eller när den är extremt smutsig. Börja vänja din valp med att visa var den ska badas, tex i badkaret. Låt den utforska med en leksak och lite hundgodis för att ge positiva signaler. Successivt kan du lägga till vatten och schamponering. Börja med att schamponera hals och jobba neråt längs hela kroppen. Undvik att få vatten i öronen, var även försiktig med ansiktet där kan du använda en liten handduk och torka försiktigt. Efter du noggrant sköljt din hund så låt den skaka av sig! Sen kan du torka med en handduk, var extra noggrann runt öronen och mellan tassarna.

Om du gör en genomsökning av din fyrbente vän varje dag så kan du fortare upptäcka sjukdomar. Se på ögonen och öronen, de ska vara klara och inte rinniga. Kolla och lukta på öronen, de kan behövas torkas försiktigt med en liten handduk. Borsta din hunds tänder, helst varje dag. Känn på kroppen och speciellt på benen och ner på tassarna. Klorna ska klippas vid behov.

Mat är nyckeln till en frisk hund

frisk hundDe flesta hundar älskar mat och om de fick bestämma skulle det vara fri tillgång! För att hålla sin hund frisk och vid lagom vikt är det viktigt att man kontrollerar maten noga.

Din hund ska alltid ha tillgång till rent vatten! Det finns många typer mat både torrt eller blött foder. Torrfoder innehåller ofta mer kött, billigare och är bra för hundens tänder. Blötfoder har oftast högre kvalitetskött och också mindre konserveringsmedel. Prova dig fram vad som är bäst för just din hund och vad som passar din livsstil. För en vuxen hund är det lagom att ge mat 2ggr/dag. Försök att mata regelbundet och på samma tidpunkt varje dag. De flesta hundar är laktosintoleranta och man ska se upp med ”människomat” En läskande glass kan ge din hund magproblem, så läs på vad du kan ge och inte ge till din hund.

Är din hund frisk, pigg och har en fin päls – det är ett kvitto på att den får i sig all näring den behöver!