Hundrasen Bedlingtonterrier

Hundrasen Bedlingtonterrier – en allroundhund

Bedlingtonterriern härstammar från England och kom till Sverige i början av 1900-talet. Här kan du lära mer om hunden med det unika utseendet.

Rasens Historia

Bedlingtonterriern är en rätt liten hund som härstammar från England. Rasen avlades fram i början av 1800-talet av smeder och gruvarbetare. Eftersom det bara var de rika som fick hålla sig med vinthundar avlade man fram bedlingtonterriern genom att korsa olika terrierraser med hundarna som fanns i trakten. Man var ute efter en hund som var duktig på jakt och hade bra bruksegenskaper. Aveln ledde fram till rothburyterriern som sen delades i två grenar, och så småningom två raser, bedlingtonterrier och dandie diamond terrier. Den första hunden som fick namnet bedlingtonterrier var en hanhund som föddes på 1820-talet i byn Bedlington. Till en början var hunden ganska så kortbent och hade en mörk, strävhårig päls. Sedan dess har rasens utseende förändrats ganska mycket. Rasen kom först till Sverige i början på 1900-talet. Det första exemplaret, en hanhund, importerades av en man i Stockholm. Rasen blev populär i vissa kretsar och spred sig senare när andra upptäckte rasen. Idag finns det endast några hundra av rasen i landet, och varför det är så kan bero på att många tycker att hunden ser för annorlunda ut med sitt unika utseende.

Hundens utseende

Bedlingtonterriern har en tjock päls som ska stå ut från huden lite och inte vara sträv. Rasen finns i olika färger, som blå, sandfärgad och leverbrun. Rasens mankhöjd ligger runt 41 centimeter, lite mindre för tikar och lite mer för hanar. Dom väger mellan 8-10kg, det kan skiljas lite här med, beroende på om det är en tik eller hane. Rasens huvud är det som gör att hunden ser lite unik ut, den har oftast ett huvud som är pär- eller kilformat. Dess öron är avlånga och medellånga med tun päls, som liknar en tofs eller frans, längst ut. Bedlingtonterriern har en smidig och muskulös kropp som skall vara något längre än vad den är hög. Rasen har en medellång svans som är tjockast vid roten och blir smalare mot spetsen. Svansen skall ha en elegant böjd, den skall även vara lågt ansatt och aldrig bäras över ryggen.

Mentalitet/Egenskaper

Bedlingtonterriern är oftast en vänlig och social hund som, med en bra uppfostran, passar till alla och kan bli trevliga familjehundar med rätt uppfostring. Rasen trivs lika bra i lägenhet som på landet, och den är inte så motionskrävande utan nöjer sig med promenader. Även fast de älskar att springa så snabbt de kan i skogen, på stora fält, vid cykeln eller fjällvandring. Hunden är relativt tyst och skäller sällan, de sträcker gärna ut sig på soffan. Det händer att rasen är lite reserverad mot främlingar, men uppför sig så länge uppfostringen har gått till på sätt. Terriern har en bestämd vilja och vill den inte göra något så struntar den i det.

Övrigt

Även fast hunden oftast har ett lugnt temperament så behöver den en fast och bestämd uppfostran. Är bedlingtonterriern bortskämd kan den lätt bli odräglig, men med lite sunt förnuft i uppfostran blir den en mycket trevlig och glad hund som passar alla olika personer.