Bedlingtonterriern som familjehund

Många barnfamiljer drar sig för att skaffa en terrier som familjehund. Bedlingtonterriern är dock perfekt som familjehund till skillnad från en del av sina terriersläktingar som används som kamphundar. Dessutom är de flesta terrierraser kända för att vara både ettriga och att ha en stark jaktinstinkt. En Bedlington är dock mycket lugnare i temperamentet än sina avlägsna släktingar och dessutom finns en ännu en mycket positiv anledning. Det har visat sig att många med pälsallergi kan ha en Bedlingtonterrier. Självklart ska ni prova er fram och umgås med hunden innan ni köper den ifall det finns allergier i familjen. När ni har skaffat en Bedlington kommer den att vara en familjemedlem i runt 13-14 år och kanske längre.

Lär känna en Bedlingtonterrier

I Sverige finns det bara runt 400 hundar av rasen trots att det är en ras som har funnits i landet i runt 100 år. Anledningen kan vara att på de flesta foton av rasen har den sin speciella klippning för utställningar. Så ser den dock inte ut till vardags. Många som lär känna en hund av denna ras faller lätt för den på grund av sitt härliga temperament. Barn som träffar på den brukar säga att de är som lamm. Dessutom skäller den inte lika mycket som sina släktingar. Den är mångsidig, tålig och snäll. Den älskar motion men är det en regnig dag då ni inte har lust att vara aktiva ute så ligger den lika gärna kvar i sängen och kelar. Den är mycket tillgiven och tackar aldrig nej till att kela lite. Den varvar snabbt ner inomhus efter att ha varit ut på till exempel en skogspromenad. Den håller sig gärna nära sin familj och många ägare till en Bedlington säger att det är sällan de behöver ha den kopplad.

För den aktiva familjen

En Bedlington älskar att röra på sig och därför passar den perfekt för att följa med den aktiva familjen på olika aktiviteter. Dagar då familjen inte har tid för aktiviteter nöjer sig hunden med dagliga promenader eftersom den inte är motionskrävande. Den följer dock gärna med på längre strapatser eftersom den verkar orka hur mycket som helst. Den älskar att springa på öppna fält, följa med på cykelturer och fjällvandra. Eftersom den är mycket intelligent passar den också till att träna lydnad, agility och spårning. Den har behovet av att få arbeta med hjärnan på olika sätt.

Innan du bestämmer dig för en Bedlington

Det kanske låter som om rasen är perfekt för er. Självklart ska ni tänka på en del saker innan ni bestämmer er för att en Bedlington ska bli er nya familjemedlem. Pälsen kräver skötsel för att den inte ska få tovor. En hund med misskött päls ser inte speciellt trevlig ut. Den har dessutom en mycket stark vilja och är det något den absolut inte vill göra så gör den inte det heller. Det krävs en fast hand till att uppfostra den. Den kan vara lite reserverad mot okända människor, men den tycker om andra djur och leker gärna med barn.